fbpx

สัมภาษณ์ Wen-m นักออกแบบคาแร็คเตอร์ผู้ลงดีเทล

สัมภาษณ์นักวาดมืออาชี ผู้ออกแบบคาแร็คเตอร์และวาดภาพประกอบให้กับเกม Anima,Wen-m ค่ะ

[singlepic id=507 w=640 h=480]

 1.Do you have any background in study art before? such as course can count to,Does it help you to do better art?

Wen: Aside from the classes I took in highschool, I took basic design and visual literacy in College, both are beginner classes. I buy and study art books on my own after that.

1.คุณมีพื้นฐานจากการเรียนศิลปะมาบ้างหรือเปล่า เช่นการเรียนคอร์สต่างๆก็นับเช่นกัน มันช่วยให้คุณวาดรูปได้ดีขึ้นหรือไม่
นอกจากคลาสที่ผมเคยเรียนสมัยเป็นเด็ก ผมได้เรียนพื้นฐานในการออกแบบสมัยเรียนมหาวิทยาลัย แต่มันเป็นคลาสเบื้องต้น นอกเหนือจากนั้น
ผมก็ซื้อหนังสือและศึกษาด้วยตัวเองหลังจากนั้นมา

2.I see your line and design quite complicate,how you practice to drawing and design?

Wen: When I was younger, I love the drawings that have many details, and like the Kid who wants to out-do everyone, i dared to ask myself:”can I put even more details that this?”
and that was how i started to make complicated designs.
I try to study designing from reading books and practice the knowledge i learned through work.
2.เราเห็นว่างานคุณค่อนข้างละเอียดซับซ้อน คุณฝึกออกแบบและวาดอย่างไร
เมื่อผมยังเป็นเด็ก ผมชอบวาดรูปที่มีรายละเอียดเยอะๆ เหมือนกับเด็กที่ต้องการทำได้ดีกว่าคนอื่นๆ ผมกล้าที่จะถามตัวเอง “ผมใส่รายละเอียดเพิ่มได้ไหม” และนั่นเป็นจุดเริ่มของการออกแบบที่มีรายละเอียดเยอะๆผมพยายามศึกษาการออกแบบจากการอ่านหนังสือและความรู้ที่ผมได้จากการทำงาน

[singlepic id=506 w=640 h=480]

3.Mostly how do you find inspiration to drawing?

Wen: usually seeing complicated artwork or beautiful images by my favorite artists will help generate ideas.

3.คุณหาแรงบันดาลใจในการวาดได้อย่างไร
ปกติแล้วก็คือการดูงานที่ละเอียดๆหรือภาพสวยๆจากอาร์ติสท์ที่ผมชอบจะช่วยทำให้เกิดไอเดียครับ

4.Who’re your favourite artist and why you like them?

Wen: The most influential ones would be Alphonse Mucha, whose decorative designs go a long way in inspiring my work, I have liked a lot of japanese artists too, like Tetsuya Nomura, it is too bad he doesn’t draw as much as he used to anymore. His work inspired me a few years back.

4.ใครคือศิลปินที่คุณชอบและทำไมคุณจึงชอบ
คนที่มีอิทธิพลกับงานของผมมากเลยคือ Alphonse Mucha ผู้ซึ่งงานออกแบบประดับตกแต่งให้แรงบันดาลใจผม ผมชอบศิลปินชาวญี่ปุ่นหลายคน เช่น เทตซึยะ โนมูระ(มุ่ย:ผู้ออกแบบคาแร็คเตอร์ของไฟนอลแฟนตาซี 7,10,13,Kingdom hearts ค่ะ)เสียดายที่หลังๆเขาไม่ได้วาดเหมือนเมื่อก่อนแล้วครับ งานของเขาเป็นแรงบันดาลใจให้ผมมากช่วงหลายปีก่อน
5.What’s the hardest thing about being artist and why?

Wen: Trying to be “business-like”
It is very hard to decide a price on some images because sometimes I take too long to finish.

5.อะไรคือสิ่งที่ยากที่สุดในการเป็นศิลปินและทำไม
การพยายามที่จะเป็นแบบนักธุรกิจ
มันยากที่จะตัดสินเรื่องราคาในบางภาพ
เพราะผมใช้เวลาทำนานกว่าจะเสร็จ

[singlepic id=505 w=640 h=480]

6.Could you please tell us story of your life?How you enter to draw manga art and how about your daily life?

Wen: my friends have always told me to put my work online to get my name out to the world, early on Wen-F made a website which featured both our works, and not too much later my friend Tish made me a deviantart account which led to my first art jobs, Anima and Anathema illustration works.

I try to keep a normal work week, in which i work 5 days and I would get together and relax with friends on saturday. This becomes difficult when deadline draws near at the end of the month.

6.คุณช่วยเล่าเรื่องชีวิตของคุณได้ไหม คุณมาทำงานวาดการ์ตูนได้อย่างไร และชีวิตประจำวันของคุณเป็นอย่างไร?

เพื่อนของผมมักจะบอกให้ผมอัพงานออนไลน์ เพื่อที่จะประกาศชื่อของผมให้โลกรู้ ก่อนหน้านี้ Wen-F ทำเว็บไซต์ที่มีงานของเราทั้งสองคน หลังจากนั้นไม่นาน เพื่อนผม Tish ก็ได้สร้าง Deviantart acccount ที่นำผลไปสู่งานทางด้านอาร์ทชิ้นแรก นั่นคือภ่าพประกอบของ Anima และ Anathema
ผมพยายามที่จะทำงานแบบปกติในสับดาห์หนึ่งผมจะทำงานห้าวันและผมจะออกไปพบเพื่อนๆในวันเสาร์และมันยากเวลาที่มีเส้นตายใกล้เข้ามาตอนปลายเดือนครับ

[singlepic id=504 w=640 h=480]

7.Do you have favourite book,anime,or game?and why you like them?

Wen: I don’t have a favorite book, I have too many. haha.
 I have not watched anime in a long time and my favorite game is Final Fantasy Tactics. I normally would like things that feature interesting designs but I would also like having historical reference books.

7.คุณมีหนังสือที่ชอบ ,อนิเมหรือเกมที่ชอบหรือเปล่า
ผมไม่มีหนังสือที่ชอบครับ มีเยอะเกิน ฮ่าๆ ผมไม่ได้ดูอนิเมมานานกว่า 5 ปีแล้ว และเกมที่ผมชอบคือ ไฟนอล แฟนตาซี แทคติคส์ ปกติแล้วผมชอบสิ่งที่มีการออกแบบที่น่าสนใจ แต่ผมก็ชอบหนังสืออ้างอิงทางประวัติศาสตร์ด้วย
8.How you deal with an artblock?

Wen: If time allows I would take a break, if not I just tough it through. If I am taking a break, I would try to figure out why I am having a block; if i can locate the problem then I can come out of the block sooner.

[singlepic id=503 w=640 h=480]

8.คุณจัดการกับอาร์ทบล็อคได้อย่างไร?
ถ้าผมมีเวลาผมจะพัก ถ้าไม่ ผมกฌจะอดทนให้ผ่านไป ถ้าผมไม่พักผมจะคิดว่าทำไมผมถึงวาดไม่ออก ถ้าผมพบสาเหตุ ผมก็จะหายอาร์ทบล็อคเร็วขึ้น

9.What’s your favourite topic to draw art and why?

Wen: I work mostly in Mideval fantasy genre, mostly because they offer a lot of freedom in both armor design and un-real clothing designs. Allowing my imagination to roam freely.

9.อะไรคือหัวข้อที่คุณชอบวาดและทำไม
ผมมักจะวาดแฟนตาซียุคกลาง เพราะว่ามันให้อิสรภาพในการออกแบบชุดเกราะและเสื้อผ้่าเหนือจริง ทำให้ผมสามารถใช้จินตนการได้อย่างอิสระ

[singlepic id=502 w=640 h=480]

10.Do you have anything recommend to fellow artist and budding artist who reading now?

Wen: I think in some way, We don’t get to choose who we want to be in life, When I chose to accept work from Anima back in 2005, I was extremely happy, feeling that my dream was coming true.

Through the years there have been many times I wish I did not chose to come into this career but in the end, I still find happiness in it. It just feels right I suppose.

if you have a chance to try it, definately do but just know what you are heading into. It is not an easy path for most of us.
10.คุณมีสิ่งที่จะแนะนำศิลปินรุ่นใหม่ๆที่กำลังอ่านอยู่ไหม?
ผม คิดว่า ในบางที เราอาจจะไม่เลือกคนที่เราอยากจะเป็นในชีวิต ตอนที่ผมเลือกรับงานจาก Anima ในปี 2005 ผมรู้สึกมีความสุขมาก รู้สึกว่าความฝันผมได้เป็นจริง เวลาผ่านไปหลายครั้ง ที่ผมคิดว่าไม่ควรจะเข้ามาทำอาชีพนี้แต่สุดท้ายผมก็พบความสุขในการทำ มันเป็นความรู้สึกที่ถูกต้อง ผมคิดว่านะ
ถ้าหากคุณมีโอกาสที่จะลอง ลองทำดู แต่รู้ว่าคุณจะมุ่งหน้าไปทางไหน มันไม่ใช่ทางง่ายๆสำหรับคนส่วนใหญ่

http://wen-m.deviantart.com/

[singlepic id=501 w=640 h=480]

Share
Tweet
Pin